Zsírfogóval a dugulások ellen Pécsett - Duguláselhárítás Pécs

Zsírfogóval a dugulások ellen Pécsett

A zsír hatalmas problémákat okozhat a lefolyókban az olyan nagyobb városokban is, mint például Pécs, Szigetvár, Szentlőrinc, Bóly, Komló, Mohács, Pécsvárad, Harkány, Sásd vagy akár Siklós. Valójában igencsak masszív dugulások okozója lehet a zsír, amelyet a lefolyóinkba engedünk bele.

A zsír hatalmas problémákat okozhat a lefolyókban az olyan nagyobb városokban is, mint például Pécs, Szigetvár, Szentlőrinc, Bóly, Komló, Mohács, Pécsvárad, Harkány, Sásd vagy akár Siklós. Valójában igencsak masszív dugulások okozója lehet a zsír, amelyet a lefolyóinkba engedünk bele.

Ezt hallva talán nagyon sokan csodálkoznak, hiszen a zsiradék általában folyékony állapotban kerül a lefolyókba, amely ezért sokak szerint gond nélkül lefolyik a vízzel együtt. Azonban a zsír csupán addig folyékony, ameddig meleg. Ahogy kezd kihűlni, úgy kezdi visszanyerni a szilárd halmazállapotát, amelyet ha elér, letelepszik a csőhálózatban. Összegyűlve pedig jól el is dugaszolhatja a lefolyót, amelyet aztán nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz feloldani. Mindennek elkerülése érdekében érdemes zsírfogót használni.

A zsírfogót talán sokan nem is ismerik, ezért arról sincs elképzelésük, hogy mennyire hasznos tud lenni. Pedig valóban megvédhet minket a konyhai dugulásoktól. A zsírfogó ugyanis egy olyan berendezés, amely a fáziselválasztás elvét követve megkülönbözteti egymástól a lefolyóba engedett szennyvizet. Teszi mindezt a fajsúlyuk alapján. Tehát egy olyan tartályról van szó, amelyben a még meleg állapotban leengedett olajok és zsírok a felszínen maradnak, míg a többi szilárd szennyeződés az aljára kerül. A szilárd anyagok iszap formájában rakódnak le, amelynek köszönhetően könnyű elválasztani a folyékony zsírtól és olajtól. A zsírfogó ilyen jellegű működésével meggátolja a csatornahálózatok elzsírosodását, ahogy természetesen az eliszaposodását is.

A zsírfogó tartályt általában rögtön a mosogató alá szerelik fel, de ez nem szabályszerűség. Ahhoz, hogy működjön, nem kell még csak az sem, hogy a konyhában kapjon helyet. Ha nincs elegendő hely a konyhában, akár az is előfordul, hogy a lakáson kívül kerül elhelyezésre.

A zsírfogó használata magánjellegű célokra nem annyira elterjedt. Bár előfordul, hogy az emberek a saját otthonaikba is beszereltetik, mégis inkább az olyan helyeken használják, ahol a kínált szolgáltatások vagy a termelés hozományaként sok növényi vagy állati eredetű zsír kerülhet a lefolyókba. Például az éttermi konyhák nem is kapnak engedélyt a működésre sem, ha nem kerül beépítésre egy zsírfogó tartály. Az ilyen kiegészítők nélkül ugyanis ipari mennyiségű zsír jutna a csatornarendszerbe, amely aztán hatalmas károkat okozhat a dugulásokon által.

Ahogy már fentebb olvasható volt, a zsírfogó használata nem terjedt még el a családi házak vagy lakások esetén, azonban mégis érdemes elgondolkodni az ilyen jellegű használatán is, hiszen például egy nagyobb család esetén is kerül annyi zsiradék a lefolyóba, hogy a zsírfogó a használatával dugulástól óvja meg a lefolyókat.