Vajon hogyan tisztították a lefolyót anno, nagyanyáink? - Duguláselhárítás Pécs

Vajon hogyan tisztították a lefolyót anno, nagyanyáink?

Nagyszüleinktől és dédszüleinktől rengeteg olyan praktikát tanulhatunk, mely megkönnyíti a mindennapjainkat.

Nagyszüleinktől és dédszüleinktől rengeteg olyan praktikát tanulhatunk, mely megkönnyíti a mindennapjainkat.

Van aki elvből ki se próbálja ezeket a tanácsokat, és tippeket, és inkább a mai, modern eszközökhöz nyúl, ám sokan vagyunk, akik a mai napig nagyanyáink által használt dolgokkal varázsoljuk tisztává a fürdőszobában a csempét, vagy tavaszi nagytakarításkor a ablakokat. Hasonlóan álltak már akkor is a lefolyótisztításhoz is, hiszen a rengeteg káros vegyszer helyett, környezet-tudatos, egyszerűbb és olcsóbb megoldásokat vetettek be dugulás esetén is a konyhában, vagy a fürdőszobában.

Olcsó, és természetes lefolyótisztítás

Természetesen nem minden, nagyanyáink által használt praktika válik be tökéletesen, ám azt mondom, talán egy esélyt megérnek, akkor is, ha meggyűlik a bajunk a lefolyótisztítással. Sokak számára az ecet a háztartás alap kelléke, hiszen rengeteg dologra lehet használni. Ez a sokoldalú, szúrós szagú folyadék igen hatékonyan küzdd meg a lerakódott szappanmaradékkal, és a vízkővel is, így sokan vetik be fürdőszoba takarítás során is. Hasonlóan hatékonyan küzdd meg egyesek szerint a lefolyóban lerakódott szennyeződésekkel is, főleg akkor ha összekeverjük egy kevés sütőporral.

Sok nagyi szerint a lefolyótisztítás egyik legjobb háztartási szere az ecet-sütőpor keveréke, melyhez szükségünk van 4 evőkanál sütőporra és egy deciliterecetre. Miután a sütőport a lefolyóba juttattuk, azonnal öntsük rá az ecetet, majd hagyjuk állni egy darabig. Ahogy a két dolog összetalálkozik, egyből elkezdenek hatni, és elkezdik leoldani a lefolyó belsejére lerakódott szennyeződést. 20 perc után érdemes 2 liter forró vízzel kimosni a lefolyóba maradt szennyeződéseket. A sütőport sokan szokták szódabikarbónával helyettesíteni, mely nem csak sütéskor, hanem takarításkor is lehetséges.

Az ecet és a szódabikarbóna együttes ereje még akár egy dugulást is képes elhárítani. Sok eset-ben a konyhában vehetjük észre, hogy lassabban folyik le a víz a mosogatóban. Ez azért történik, mert a lefolyó már részben el van dugulva. Már ilyenkor érdemes bevetni a szódabikarbónát és az ecetet, azért hogy makacsabb dugulás ne tudjon kialakulni. 5 evőkanál szódabikarbóna után juttassunk 2 dl ecetet a lefolyóba, majd 30 per hatóidő után ezt is öntsük nyakon 1 liter forró vízzel.