Mitől dugulhat el a WC és mit tehetünk? - Duguláselhárítás Pécs

Mitől dugulhat el a WC és mit tehetünk?

Az egyik gyakori probléma, amellyel a WC-ben vagy a fürdőszobánkban találkozni szoktunk, az a WC eldugulása, ami egy roppant bosszantó jelenség és többnyire gyors megoldást kíván. Természetesen ezt elég kellemetlen megoldani, és ez az a ház körüli munka, amit sokan nem is akarnak elvégezni.

Az egyik gyakori probléma, amellyel a WC-ben vagy a fürdőszobánkban találkozni szoktunk, az a WC eldugulása, ami egy roppant bosszantó jelenség és többnyire gyors megoldást kíván. Természetesen ezt elég kellemetlen megoldani, és ez az a ház körüli munka, amit sokan nem is akarnak elvégezni.

Pedig a dugulás nem az egyik pillanatról a másikra történik, természetesen ennek vannak előjelei, amelyeket, ha már az elején megoldunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a baj, a teljes dugulás, nem fog bekövetkezni. Amennyiben a toalett lehúzását követően a víz túl hosszú ideig folyik le, már biztosak lehetünk abban, hogy valami blokkolja a víz útját. Ha le sem folyik a víz, csak elkezd feltelni a WC csészében, akkor már komolyabb problémával állunk szemben. A dugulás kialakulását rengeteg elem okozhatja. A leggyakoribb okot azonban többnyire a WC-papír jelenti.

A túl sok WC papír, főleg a nehezen feloldódó fajták, könnyen és gyakran tudnak dugulást okozni. Az is előfordul, hogy beleejtünk valamit a WC-be, illetve akár a különböző ételeket igyekszünk lehúzni, amelyek így a csövekben felakadnak valahol, eltömődést okozva. A női higiénia termékek, egészségügyi betétek is hozzájárulhatnak a gond kialakulásához, mivel ezek nem tudnak feloldódni, és elárasztják a csővezetékeket.

Az eltömődésért a hajszálak is lehetnek felelősek, persze ezek nem feltétlenül a WC-ből kerülnek a szennyvíz csövekbe. Ezek a csöveken belül más tárgyakon fennakadnak, és lassacskán felgyülemlenek. Ezenkívül pelenkát és egyéb babaápoló tárgyakat sem szabad beledobálni, hisz ezek sem oldódnak fel a vízben és dugulást okoznak.

Természetesen a dugulás elhárításra otthoni megoldások is léteznek. Ha a WC-nkben még nem jelentkezik a túlcsordulás problémája, csak nehezebben megy le a víz, akkor alkalmazzunk lefolyótisztító szert.

A lefolyótisztító segítségével fellazíthatjuk a dugulást okozó anyagokat. Ezeket többnyire csak a WC tartályba kell önteni és 15 percig várni, ezt követően pedig lehúzni a WC-t. A fellazult tömődés a lefolyó víz hatására könnyen el fogja hagyni a csővezetéket, ha szerencsénk van. Az öblítést érdemes többször is megismételni.

Amennyiben esetleg a vegyszerek nem voltak segítségünkre, próbálkozzunk további lehetőségekkel. Használhatjuk a WC pumpát, talán azzal sikerül megoldani a problémát. Erősen nyomjuk le a pumpát, majd húzzuk vissza. Ezt a mozdulatot ismételjük meg többször, úgy hogy folyamatosan tartsuk rajta a WC tálon a pumpát. Addig csináljuk, még nem jelenik meg a víz. Ezután öblítsünk.

Amennyiben még mindig lassan folyik le a víz, ismételjük meg a folyamatot. Ha még ez sem segített, akkor bizony eljött az ideje a szerelő kihívásának, ilyenkor a probléma már szakembert kíván, mivel a dugulás valószínűleg a csővezetékben van.