Mitől dugul el a konyhai lefolyó? - Duguláselhárítás Pécs

Mitől dugul el a konyhai lefolyó?

A dugulás egyik leggyakoribb helye a lakásban a konyha, bár a fürdőszobai lefolyó is hajlamos eldugulni. Ugyanakkor a konyhába a mosogatót sokan nem használják rendeltetésszerűen, ezért gyakori, hogy a víz bizony nem akar lefolyni.

A dugulás egyik leggyakoribb helye a lakásban a konyha, bár a fürdőszobai lefolyó is hajlamos eldugulni. Ugyanakkor a konyhába a mosogatót sokan nem használják rendeltetésszerűen, ezért gyakori, hogy a víz bizony nem akar lefolyni.

A dugulás egyik gyakori okozója az ételmaradék. Amikor megesszük az ételt, főzünk, vagy csak előkészítjük az alapanyagokat, sokszor marad a tálakon, tányérokon maradék, amit a kukába kellene dobni. Ám sokan csak bedobják az edényeket a mosogatóba, hogy majd később végzik el a mosogatást.

Ilyenkor bizony megesik, hogy az ételmaradék a lefolyóban köt ki, ott pedig csak gyűlik, végül dugulást okoz. A másik komoly gondot a zsír jelenti. Az olaj és a zsír nagyon gyakori a főzésnél, a mosogatás célja pedig pont az, hogy ezektől szabadítsuk meg az edényeket. Igen ám, de ha nem mosogatunk megfelelően, nem elég meleg a víz, nem jó mosogatószert használunk, akkor a zsír a lefolyóba kerül, és hajlamos meggyűlni a csövek kanyarulataiban. Itt pedig egyre több fog lerakódni, ami végül komoly gondokat is okozhat.

Amit tehetünk ellene

Az első lépés mindig a megelőzés. Az egyik dolog, amit tehetünk, hogy csökkentsük a dugulás kockázatát, hogy lefolyószűrőt használunk. Ez sem garancia persze arra, hogy ne jusson ételmaradék a lefolyóba, de kezdetnek egyáltalán nem rossz. A zsír ellen is védekezhetünk megelőzéssel, egyrészt úgy, hogy a tányérokat a mosogatóba kerülés előtt egy szalvétával vagy papírtorlóval megszabadítjuk a vastagabb zsírrétegtől. Másrészt havonta egyszer egy forró vizes öblítést érdemes végezni, hogy a lerakódott zsír feloldódjon, távozni tudjon. Mivel a víz a zsírt nem oldja, így érdemes mosogatószert vagy ecetet is használni.

Ha már megtörtént a dugulás, akkor a már említett vizes öblítéssel is próbálkozhatunk, viszont ecet és szódabikarbóna keverékét juttassuk előbb a csövekbe. Ha nem válok be a megoldás, akkor a mosogató alatti csövet is szét lehet szedni, és alaposan kitisztítani. Amennyiben ez sem válik be, akkor érdemes lehet szakembert hívni.