Mitől dugul el a fürdőszobai lefolyó? - Duguláselhárítás Pécs

Mitől dugul el a fürdőszobai lefolyó?

A dugulás bármelyik lefolyócső esetében megtörténhet. A leggyakrabban a konyhában, de a fürdőszobában sem ismeretlen ez a jelenség. Természetesen attól függően, hogy hol van a cső, más és más oka lehet a dugulás kialakulásának.

A dugulás bármelyik lefolyócső esetében megtörténhet. A leggyakrabban a konyhában, de a fürdőszobában sem ismeretlen ez a jelenség. Természetesen attól függően, hogy hol van a cső, más és más oka lehet a dugulás kialakulásának.

A WC-ben például az okozza leggyakrabban a problémát, ha olyat öntünk bele, amit egyáltalán nem kellene. A konyhában az ételmaradék okozza általában a legnagyobb gondot, de mi a helyzet a fürdővel? Általában ide nem szoktunk ételmaradékot önteni, akkor mi lehet a dugulás oka?

Ahogyan a konyhában a zsíros ételek, úgy a fürdőben a szappanmaradék okozhat gondot. Emellett azonban számos más dolog is a lefolyóba kerül, amire elsőre nem is gondolnánk. Érdemes végigvenni, hogy milyen tevékenységeket végzünk a fürdőben, és már meg is lesz a válasz. A fürdőben, tisztálkodunk, tehát a mosakodás közben a szappannal együtt a felső hámréteg is a lefolyóba kerül, ahogyan a haj is. Emellett sokan borotválkoznak a csap mellett, és a leborotvált testszőrzet is a lefolyóban köt ki.

Mit tehetünk a dugulás megelőzése érdekében?

A haj és a bőr is meg tud gyűlni a lefolyóban, akárcsak a zsír és az ételmaradék, és ez okozza leggyakrabban a fürdőszobai dugulásokat. Persze a megelőzésre van mód, mindössze egy kis odafigyelésre lesz szükség. Ha tehetjük, akkor minden lefolyóhoz vásároljunk lefolyószűrőt vagy szűkítőt, melyen fenn tudnak akadni a nagyobb dolgok, akár a haj és a testszőrzet is. Ezeket a szűrőket érdemes gyakran tisztítani és cserélni, hogy hatékony legyen a módszer. Emellett havonta egy alkalommal egy alapos tisztítás sem árt a csöveknek.

Ez alapvetően annyiból áll, hogy dugót teszünk a lefolyóba, felöntjük forró vízzel, majd a dugót kihúzva végigmossuk a csöveket. A módszer hatékonysága érdekében érdemes előbb szódabikarbónát és ecetet önteni a lefolyóba, és csak utána a forró vizet. Ha ezt megtesszük havonta, akkor a csövekbe nem lesz lerakódás, így a dugulás is könnyebben elkerülhető. Természetesen, ha már fennáll a dugulás, ezt a módszert akkor is kipróbálhatjuk.