Mitől árad bűz a lefolyók felől? Mit tehetünk ellene? - Duguláselhárítás Pécs

Mitől árad bűz a lefolyók felől? Mit tehetünk ellene?

Egy normál, tiszta háztartásban is elkerülhetetlen az, hogy néha napján az otthonunkban kellemetlen szagok üssék fel a fejüket, hol a fürdőszoba, hol a konyha felől.

Egy normál, tiszta háztartásban is elkerülhetetlen az, hogy néha napján az otthonunkban kellemetlen szagok üssék fel a fejüket, hol a fürdőszoba, hol a konyha felől.

Hiába a sok fertőtlenítés, és a gyakori takarítás, egyszer csak észrevesszük, hogy egyébként gond nélkül lefolyó lefolyócsövekből, vagy éppen a WC csészéből kellemetlen szagok szivárognak fel. Kevesen tudják pontosan mi is az, pedig a légbeszívó szelep nagyban hozzá tud járulni ahhoz hogy otthonunk higiéniáját könnyebben fenn tudjuk tartani. Ennek a szelepnek ugyanis pont az a feladata, hogy megszüntesse a csövekben lévő vákuumot, így nem engedi fel a lakásba a bűzös szagokat, mely a csatornarendszerből áradna.

Mit tehetünk a felszivárgott bűz ellen?

A kellemetlen szagok legtöbbször a konyhai mosogató, a padlóösszefogó, és a WC csésze felül tudnak terjengeni. Ha a szag a mosógépből, vagy a kézmosóból terjed, akkor valószínűleg a csövekbe lerakódott szennyeződések, különböző szappan, és tisztítószer maradékok okozhatják a problémát. Ha azonban a WC csészéből, vagy éppen a fürdőszobában található padlóösszefolyó felől érezzük a kellemetlen szagokat, akkor lehetséges, hogy nem rendeltetésszerűen működik már a kiszellőztető, vagy esetleg kiszáradt a bűzelzáró.

Ahhoz hogy eltüntessük a kellemetlen szagokat a lakásunkból, mindenképpen a gyakori lefolyótisztítást kell bevezetni, ami alól sem a szifonokat, sem a padlóösszefolyókat nem szabad kifelejteni. Sokan esküsznek az ecet erejére, ezért szokták azt tanácsolni, hogy a lefolyóba pár hetente öntsünk 1-1 dl ecetet, majd engedjünk le 20 perc múlva vizet, hogy a leoldott lerakódásokat ki tudjuk mosni a csőrendszerből. Ha már eldugult lefolyóról van szó, akkor pedig kipróbálhatjuk azt a módszert, mely során fél bögrényi szódabikarbónát kell a lefolyóba juttatni, majd ezt langyos ecettel kell leönteni. Ahogy a két anyag reakcióba lép egymással, heves habzást észlelhetünk, de attól nem kell megijedni, hiszen ez a habzás tökéletesen le fogja oldani a cső belső felületére lerakódott szennyeződéseket. Emellett a fertőtlenítő, és a szódabikarbónának még szagtalanító hatása is van! Ha a lefolyóban lévő habzás alább hagyott, akkor először meleg, majd hideg vízzel öblítsük át a csöveket.