Mitől alakul ki a WC-dugulása és hogyan tudjuk azt pumpa segítségével elhárítani? - Duguláselhárítás Pécs

Mitől alakul ki a WC-dugulása és hogyan tudjuk azt pumpa segítségével elhárítani?

A WC eldugulása nem csak akkor lehet kellemetlen, ha éppen vendégeket várunk. Ez a probléma nagyon bosszantó és azonnali megoldást kíván.

A WC eldugulása nem csak akkor lehet kellemetlen, ha éppen vendégeket várunk. Ez a probléma nagyon bosszantó és azonnali megoldást kíván.

Jobb, ha észben tartjuk, hogy a dugulás nagyon ritkán alakul ki egyik napról a másikra. Mindig vannak előjelei, melyeket, ha időben észreveszünk, még el tudjuk kerülni a teljes dugulást, melyet sok esetben csak szakember tud elhárítani. Ha azt tapasztaljuk, hogy lassabban folyik le a víz a WC lehúzása után, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami blokkolja a víz útját. A WC-ben kialakult dugulást több dolog is okozhatja, talán nem is gondolnánk, de a túlzott papír-használat következtében is hamar szembe találhatjuk magunkat ezzel a problémával.

Mi okozhat dugulást a WC-ben?

A túl sok papírhasználat mellett a gyermekek apróbb játékai, melyek véletlenszerűen kerülnek a WC-be, csúnya dugulást képesek okozni. Emellett éppen ezért is tilos a WC-be különböző étel-maradékokat önteni, hiszen ugyanúgy, ahogy a mosogatóban is komoly gondot tud okozni a lefolyóban, a WC lefolyóján is hamar letud ragadni a zsír és a különböző élelmiszerek. Emellett sokszor sajnos a cső teljes elzáródását a különböző női higiéniai dolgok tudják okozni (betétek és tamponok), amelyek csomagolásán nagy ábrán fel van tüntetve, hogy tilos a WC-be dobni. Ezenkívül ne dobjuk bele a pelenkát és a popsi törlőt se, hiszen ezek nem fognak feloldódni a vízben.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy áll a víz a WC csészében, megpróbálhatjuk magunk is elhárítani a makacs dugulást. Mivel pumpa valószínűleg az összes háztartásban megtalálható, vagy ha még sincs, akkor pár száz forintért tudunk venni szinte akárhol, könnyen be tudjuk ezt a fegyvert vetni dugulás idején. A WC pumpát kimondottan a WC nyílására tervezték, ezért be fog férni a csésze alsó részébe is. Egy mozdulattal nyomjuk le a pumpát erőteljesen, majd hirtelen húzzuk fel. A folyamatot érdemes többször megismételni úgy, hogy folyamatosan rajta tartsuk a WC pumpát a tálon. A pumpa segítségével nagyon hatékonyan le tudjuk hárítani a kellemetlen dugulást, ám ha hosszú próbálkozás után is beletörik a bicskánk, akkor érdemes lehet szakembert hívni, hiszen ilyen esetben valószínűleg az elzáródás már a csővezetékben található.