Mit ne tegyünk dugulás esetén? - Duguláselhárítás Pécs

Mit ne tegyünk dugulás esetén?

Mindannyiunk háztartásában előfordul, hogy a szennyeződések, zsírok lerakódnak és dugulást okoznak. A konyhában a csapba bele kerülő ételmaradékok, zsírok, olaj vagy éppen reggeli kávézacc mind a lefolyóban maradhatnak és összeállhatnak.

Mindannyiunk háztartásában előfordul, hogy a szennyeződések, zsírok lerakódnak és dugulást okoznak. A konyhában a csapba bele kerülő ételmaradékok, zsírok, olaj vagy éppen reggeli kávézacc mind a lefolyóban maradhatnak és összeállhatnak.

A fürdőnkben pedig szerintem senki számára nem ismeretlen a hajszálak, samponok és tusfürdők által kialakult dugulás. Ezzel a problémával mindennapi szinten meg kell küzdenünk, a lerakódást nem tudjuk teljesen megelőzni, de a dugulást tudjuk kezelni, sőt akár el is tudjuk kerülni.

Dugulások kezelésére több módszer is létezik. Akár otthonunkban is találhatunk olyan hatóanyagokat, amelyek alkalmasak a lefolyó dugulásának megszüntetésére. Ilyen például az ecet, amelyet nem csak vízkő, de lerakódások ellen is használhatunk, ha pedig szódabikarbónával keverjük, még hatékonyabb.

Az igazán makacs dugulások esetén pedig használhatunk trisót is, szépen megszüntetni a lerakódásokat. Fontos, hogy mindegyiket alaposan leöblítsük forró vízzel, és hogy néhány szabályt betartsunk a biztonságos és valóban hatásos tisztítás érdekében.

Milyen lépéseket kerüljünk a tisztítás során?

Először is, nagyon fontos, hogy ha boltban vásárolt oldószereket választunk, mindig nézzük meg, hogy milyen lefolyók tisztítására ajánlják. A kémiai vegyszerekkel óvatosan bánjunk, rendkívül ártalmasak lehetnek egészségünkre, ha túlzásba visszük őket, vagy nem megfelelően alkalmazzuk azokat. Tilos például a különböző tisztítószerek összekeverése vagy együttes használata, ugyanis keveredve mérgező hatásúak is lehetnek.

Ezen kívül ne szereljük szét a lefolyót, próbáljunk meg más módszerekkel tisztítani, például egy meghajlított drót segítségével, amelyet kampó módjára használhatunk. Így hozzáférünk a lefolyóba ragadt hajszálakhoz, de megóvjuk annak szerkezetét. Ez azért is fontos, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat a szétszerelés során, melyet aztán addig akár észre sem veszünk, amíg a víz el nem kezd szivárogni valahol.

Ha pedig az alapvető házi praktikák nem váltak be, inkább forduljunk szakemberhez, minthogy saját magunk próbáljunk komolyabb szerelésekbe fogni.