Mikor érdemes bevetni a csőgörényt? - Duguláselhárítás Pécs

Mikor érdemes bevetni a csőgörényt?

A csőgörény egy nagyon hatékony eszköz a dugulás elhárítására. Ezt a módszert általában akkor szokták bevetni, ha a pumpa és a vegyszeres megoldások már csődöt mondtak.

A csőgörény egy nagyon hatékony eszköz a dugulás elhárítására. Ezt a módszert általában akkor szokták bevetni, ha a pumpa és a vegyszeres megoldások már csődöt mondtak.

A csőgörény lényegében egy hajlékony duguláselhárító spirál, melyet a WC-től a fürdőn át a konyháig, bármilyen vastag és vékony lefolyócső esetén bevethetünk. Természetesen a csőgörény mérete a lefolyó méretétől is függ. Csőgörényből számos fajta létezik, van elektromos és kézi kivitelben is, és a legtöbb barkácsáruházban már beszerezhető.

Amikor dugulást tapasztalunk, előbb érdemes a pumpával próbálkozni, aztán a vegyszeres megoldásokkal, ami lehet trisó, szódabikarbóna, de bolti készítmény is. Ha pedig egyik sem működik, akkor érdemes a csőgörényt is kipróbálni. Csőgörény elméletileg házilag is barkácsolható, de a szakemberek óva intenek minket a házilag gyártott csőgörény használatától, ugyanis a csőgörény használata egyáltalán nem veszélytelen. Nagy odafigyelés kell hozzá, ugyanis, ha nem vagyunk elég körültekintőek, a csőgörény a lefolyóba törhet.

Hogyan kell használni a csőgörényt?

A csőgörény vagy más néven csőtisztító spirál használata egyáltalán nem bonyolult egyébként. Nincs más dolgunk vele, mint beleilleszteni a csőbe, és mozgatni. A mozgatás lehet kézi, de gépi is. Ha kézi mozgatású csőgörényünk van, akkor a körkörös mozgatással tudjuk a leghatékonyabban kitisztítani a csövet. A mozgatás során mindenképp legyünk óvatosak, célszerű, ha nem egyedül állunk neki a munkának, hanem legalább ketten, így az egyik ember tudja mozgatni, a másik pedig irányítani a csőgörényt.

A mozgatás során az is fontos, hogy a csőgörény ne akadjon meg sehol, ne feszüljön meg, mert akkor nagy ár az esély, hogy eltörik vagy fennakad, ha pedig ez megtörténik, akkor szerelőre lesz szükség. Ugyanakkor, ha megfelelően használjuk a csőgörényt, akkor könnyedén megoldhatjuk a dugulást magunk is, így érdemes kipróbálni ezt a módszert is. A csőgörény egy viszonylag olcsó eszköz, az ár persze fajtától is függ, de vészhelyzet esetére érdemes tartani otthon a lefolyótisztító készítmények és a pumpa mellett.