Mi okozza a WC eldugulását, és hogyan tudjuk megoldani a problémát? - Duguláselhárítás Pécs

Mi okozza a WC eldugulását, és hogyan tudjuk megoldani a problémát?

Az egyik legnagyobb gond, mellyel a fürdőszobánkban találkozhatunk, az a WC eldugulása, ami rendkívül bosszantó, és azonnali megoldást kíván. Ezt elég kényelmetlen megoldani, és ez az a ház körüli munka, amit sokan nem akarnak elvégezni.

Az egyik legnagyobb gond, mellyel a fürdőszobánkban találkozhatunk, az a WC eldugulása, ami rendkívül bosszantó, és azonnali megoldást kíván. Ezt elég kényelmetlen megoldani, és ez az a ház körüli munka, amit sokan nem akarnak elvégezni.

A dugulás nem az egyik napról a másikra történik, ennek vannak előjelei, melyeket, ha már a kezdetekben megoldunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a baj, a teljes dugulás, nem fog bekövetkezni. Amennyiben a WC lehúzása után a víz hosszú ideig megy le, már biztosak lehetünk abban, hogy ezt valami blokkolja. Ha nem megy le és a víz csak túlcsordul a tálban, akkor már komolyabb problémával állunk szemben. A dugulás kialakulását, számos tényező okozhatja. A leggyakoribb okot, a WC-papír jelenti.

A túl sok papír használat, főleg az olyanok, melyek nem oldódnak könnyen, felhalmozódnak és dugulást okoznak. Van, hogy a gyerekek beledobálják a játékokat, vagy különböző ételeket, melyeket lehúznak a WC-n és az a csöveken felakad, eltömődést okozva. A női higiénia termékek, egészségügyi betétek is hozzájárulhatnak a gond kialakulásához, mivel ezek nem tudnak feloldódni, és elárasztják a csővezetékeket. Az eltömődésért a hajszálak is lehetnek felelősek, főleg ha ezek folyamatosan kerülnek a WC-be. Ezek a csöveken belül más tárgyakon fennakadnak, és lassacskán felgyülemlenek. Ezenkívül pelenkát és egyéb babaápoló tárgyakat sem szabad beledobálni, hisz ezek sem oldódnak fel a víztől.

Persze a dugulás elhárítására is léteznek otthoni megoldások. Ha a WC-nkben még nem jelentkezik a túlcsordulás problémája, csak nehezebben megy le a víz, akkor alkalmazzunk lefolyótisztító szert. Ezzel fellazíthatjuk az eldugult anyagokat. Csak a WC tartályba kell önteni és 15precig hagyni. A fellazult tömődés már a víz hatására könnyen el fogja hagyni a csővezetéket. Az öblítést érdemes többször is megismételni. Amennyiben a vegyszerek nem voltak segítségünkre, próbálkozzunk további lehetőségekkel. Használjunk WC pumpát, melyet a WC nyílására terveztek. Erősen nyomjuk le a pumpát, majd húzzuk vissza. Ezt a mozdulatot ismételjük meg többször, úgy hogy folyamatosan tartsuk rajta a WC tálon a pumpát. Addig csináljuk, még nem jelenik meg a víz. Ezután öblítsünk. Amennyiben még mindig lassan folyik le a víz, ismételjük meg a folyamatot. Ha még ez sem segített, akkor bizony eljött az ideje a szerelő kihívásának, ilyenkor a probléma már szakembert kíván, mivel a dugulás valószínűleg a csővezetékben van.