Így lesz mindig illatos a konyhai lefolyó - Duguláselhárítás Pécs

Így lesz mindig illatos a konyhai lefolyó

A konyhai lefolyó gyakran dugul el, de előfordulhat az is, hogy a víz rendesen lefolyik, de a szag, ami a lefolyóból árad, az egyáltalán nem kellemes.

A konyhai lefolyó gyakran dugul el, de előfordulhat az is, hogy a víz rendesen lefolyik, de a szag, ami a lefolyóból árad, az egyáltalán nem kellemes.

A büdös lefolyónak több okozója is lehet, akár a szennyvíz is visszacsoroghat, ha valami gond van a csövekkel, de gyakoribb eset, hogy a lefolyóba kerülő ételmaradék rohad, és ez áraszt kellemetlen szagokat. Sokan azt gondolják, hogy némi ételmaradék még nem gond, ha a lefolyóba kerül, kicsi darab úgyis, majd leviszi a víz, pedig ez nem mindig van így.

A lefolyócső kanyargós, nem mindig egyenes, így pedig a kanyarokban leülepedhet az ételmaradék, és amikor nincs víz a csövekben akkor kiszárad és ugyanúgy rohadni kezd, mintha a konyhaasztalon tartanánk. A rohadás pedig kellemetlen szagokhoz vezet, a víz pedig nem mindig mossa el a kellemetlen szagokat, ahogyan a leülepedett ételmaradékot sem. Sokan ilyen esetekben telenyomják mosogatószerrel a lefolyót, és bíznak benne, hogy az majd semlegesíti a rossz szagokat, de ha biztosra akarunk menni, akkor nem ez lesz a jó megoldás.

Érdemes havonta elvégezni egy alapos tisztítást még akkor is, ha rendesen lefolyik a víz

Ahhoz, hogy eltűntessük a rossz szagokat, és távol is tartsuk őket, havonta érdemes egy alapos tisztítást elvégezni. Ha jelenleg is kellemetlen szag terjeng a lefolyóból, akkor akár a mosogató alatti csövet is szétszerelhetjük. Ehhez a művelethez mindenképp szerezzünk egy vödröt vagy lavórt, hogy a lefolyóban lévő víz ne árassza el a konyhát. A szétszerelést követően a csövet alaposan mossuk el, így biztosak lehetünk benne, hogy nem abból jön a kellemetlen illat. Ezután pedig jöhet az egész csőrendszer átmosása.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer, amely környezetbarát is, a már jól ismert ecet és szódabikarbóna. A szódabikarbónából szórjunk egy evőkanálnyit a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet. Ne lepődjünk meg, ha pezseg, ez normális reakció. Ezután dugózzuk le a lefolyót, és öntsük fel forró vízzel, majd húzzuk ki a dugót, hogy a forró víz átmossa a csöveket. Ezzel nemcsak a rossz szagok fognak távozni, de a dugulást is megelőzhetjük.