Így előzhető meg a konyhai dugulás! - Duguláselhárítás Pécs

Így előzhető meg a konyhai dugulás!

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a víz nem akart rendesen lefolyni a mosogatóban. Ilyenkor legtöbbször rohannak a pumpáért, vagy előre aggódnak, hogy szakemberre lesz szükség.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a víz nem akart rendesen lefolyni a mosogatóban. Ilyenkor legtöbbször rohannak a pumpáért, vagy előre aggódnak, hogy szakemberre lesz szükség.

A leggyakoribb ok, ami miatt a konyhai lefolyó nem működik rendesen az a csöve, esetleg a szifon elzsírosodása, amit a lerakódott ételmaradékok és étkezési zsírok eredményeznek. Persze az is előfordulhat, hogy dugulás még nincs, viszont a felfolyó nagyon kellemetlen szagot áraszt magából, ez pedig egy konyhában még az étkezéstől vagy a főzéstől is elveheti a kedvünk.

Hogy ezeket a problémákat mihamarabb megoldjuk, nem feltétlen kell szakemberért kiáltanunk. Egyrészt ezek házi praktikákkal könnyen megelőzhetőek, másrészt hasonló módon orvosolhatóak is. Bár számos készítményt találunk a boltok polcán, akadnak jóval olcsóbb megoldások, amik a megelőzésben lehetnek a segítségünket.

Ilyen például a szódabikarbóna, mely nagyon hatékony a lerakódott zsírok eltávolítására, de a kellemetlen szagok megszüntetésére is. Tegyünk egy keveset a mosogatóba, majd nedves szivaccsal alaposan dörzsöljük be. Ezután víz és eset 1:1 arányú keverékével öblítsük le a tálcát, és már kész is vagyunk.

A csövek karbantartása sem elhanyagolható!

Megelőzésre is kaphatók készítmények a boltban, ugyanakkor a házi megoldások sokkal olcsóbbak, emellett sok esetben környezetbarátabbak is. A megelőzés azonban nemcsak a mosogató tálca esetében célszerű, hanem a csövek esetében sem elhanyagolható. Érdemes egy pár csepp mosogatószert a lefolyóba is önteni, majd beletenni a dugót.

Ezután engedjük tele a mosogatót forró vízzel, lehetőleg olyannal, amibe még képesek leszünk belenyúlni. Ha tele a mosogató, húzzuk ki a dugót, és várjuk meg, amíg a víz teljesen lefolyik. Ha kéttálcás a mosogató, akkor mindkét tálcába kerüljön dugó.

Amennyiben nincs dugónk, akkor egy vödör forró vizet öntsünk a tálcába. Ezt a módszert havonta egyszer végezzük el, mert így megelőzhető a dugulás. A mosogatószer és a forró víz feloldja a lerakódásokat, így elkerülhetjük a dugulást. Ez a módszer egyébként a fürdőszobában is hasznos lehet, bár ott a csőben lerakódott haj ellen hatástalan lesz ez a módszer.