Hol kötelező használni a zsírfogót? - Duguláselhárítás Pécs

Hol kötelező használni a zsírfogót?

Otthon, és a nagyüzemi konyhákban is nagyon sok problémát tud előidézni az, ha a különböző ételmaradékok a lefolyóba kerülnek.

Otthon, és a nagyüzemi konyhákban is nagyon sok problémát tud előidézni az, ha a különböző ételmaradékok a lefolyóba kerülnek.

Fontos megjegyezni, hogy a lefolyót soha nem keverhetjük össze, a szemetessel, vagy a konyhamalaccal. A zsíros ételmaradékok, ha a lefolyóba jutnak, igen masszív és makacs dugulást képesek előidézni, hiszen ahogy a meleg olaj, és zsír elkezd kihűlni a csövekben, szilárd halmazállapotúvá válva könnyedén le fog rakódni, ez pedig előidézheti a cső teljes elzáródását is. Azért, hogy ezt a problémát meg tudjuk akadályozni, és el tudjuk kerülni, alkalmazhatjuk például a zsírfogót is.

Sajnos kevesen ismerik a zsírfogó működését, pedig nagyon hasznos kis találmány. Ritkán használják a háztartásban, ám a nagyüzemi konyhák, vágóhidak, illetve a különböző élelmiszergyártó cégek esetében már komoly előírások foglalják magukba a zsírfogó kötelező használatát.

Ez egy olyan eszköz, mely lényegében tartályként funkcionál. Követi a fáziselválasztás elvét, így képes megkülönböztetni a fajsúlyuk alapján a lefolyóba engedett szennyvizet. Ez így felfogja a különböző zsírokat, és olajokat, míg a szilárd szennyeződések egy olyan tartályba fognak kerülni, melyben iszap formájában fognak lerakódni, így a szennyeződéseket majd könnyedén szét lehet választani.

Ennek az eszköznek egyértelműen az az elsődleges célja, hogy megakadályozza azt, hogy a csatornahálózatba jussanak a zsiradékok. Felszerelésére a legtöbb esetben a konyhában kerül sor, ott is, a mosogató alatt szokott helyet kapni, ám ha túlságosan kicsi konyhával rendelkezünk, akkor felszerelhető akár az épületen kívül is. Általában rozsdamentes acélból készül, de lehet PVC-ből, műanyagból, polikarbonátból, vagy akár betonból is. Tisztítása- karbantartása nem túl bonyolult, ám soha nem szabad megfeledkezni ennek fontosságáról, így időközönként célszerű alaposan kiüríteni, és kitisztítani a tartályt. Ennek gyakorisága függ a tartály nagyságától is, illetve hogy átlagosan mennyi szennyeződés kerül bele, de a legtöbbször negyedévente szokták megejteni a karbantartási teendőket.