Hogyan tud kialakulni a dugulás a lefolyócsövekben? - Duguláselhárítás Pécs

Hogyan tud kialakulni a dugulás a lefolyócsövekben?

A legtöbb esetben mi magunk okozzuk a makacs dugulásokat, még akkor is, ha nem tudunk róla, és ezeket nem is szándékosan követjük el.

A legtöbb esetben mi magunk okozzuk a makacs dugulásokat, még akkor is, ha nem tudunk róla, és ezeket nem is szándékosan követjük el.

Attól függően, hogy a csatornarendszer, és a lefolyócsövek milyen állapotban vannak, dugulhat el a lefolyó azoktól a dolgoktól, melyek belekerülnek. Legsűrűbben a fürdőszobában, a zuhanytálca, és a kád környékén, illetve a WC csésze, és a mosogatónál szokott kialakulni a dugulás. Vannak esetek, amikor a dugulást mi magunk is el tudjuk hárítani, de sajnos sok esetben a makacs dugulás ellen duguláselhárító szakembert kell kihívnunk.

A fürdőszobában, és a konyhában is ajánlani szokták a szakemberek azokat a fém, vagy műanyag kis szűrőket, melyeket szinte akárhol meg tudjuk vásárolni, nagyon kevés pénzbe kerülnek, mégis rendszeres használatával meg tudjuk akadályozni a dugulás kialakulását. Ezek a kis méretű szűrők ugyanis minden olyan szennyeződést fel tudnak fogni melyek a lefolyóba jutva csúnya dugulást tudnak előidézni. Praktikus lehet tehát ilyen szűrőket használni a mosogatónál, a mosdónál, illetve a fürdőkád lefolyójánál egyaránt.

Mik okozzák a leggyakrabban a dugulást?

A mosogató dugulásának legfőbb oka az szokott lenni, hogy mosogatás során lejutnak a lefolyóba az ételmaradékok, de az is okozhat komoly problémát, ha egyszerűen, egy rossz szokás miatt túlságosan sok mosogatószert használunk mosogatás közben. Dugulást okozhat még a mosogatónál az is, ha túlságosan kevés meleg vízzel mosogatunk, illetve az is, ha a mosogatónak, és a csöveknek rossz a lejtése. Rengeteg élelmiszer okozhat komoly problémát akkor, ha a csövekbe jutnak, ezért figyelni kell, hogy mielőtt nekiállunk mosogatni, a szemetesbe kotorjuk le a tányérokról az ételmaradékokat. A rizs, a búzaliszt, a tészta, a zsírok és az olajak, ha lejutnak a lefolyóba, rövid időn belül makacs dugulást képesek okozni.

A fürdőszobában a legtöbbször a hajmosáskor kihullott haj mennyisége okoz problémát, melyek képesek akár az egész csövet kitölteni, és eltömíteni. Hasonlóan a mosogatásnál, dugulást okozhat itt is, ha túlságosan sok sampont, balzsamot, és hajbalzsamot használunk, hiszen ezek mind a lefolyó belső felébe fognak lerakódni. Dugulás elhárításakor bevethetjük a pumpát, illetve a lefolyótisztító folyadékokat is, de sok esetben valóban csak szakember tudja elhárítani a fennálló problémát.