Hogyan előzzük meg a dugulást a WC-ben? - Duguláselhárítás Pécs

Hogyan előzzük meg a dugulást a WC-ben?

Szinte már mindenki találkozott már azzal a helyzettel, amikor dolga végeztével lehúzná a WC-t, de az csak nem akar lemenni. Vízzel telik meg a csésze, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a lefolyó tenné a dolgát.

Szinte már mindenki találkozott már azzal a helyzettel, amikor dolga végeztével lehúzná a WC-t, de az csak nem akar lemenni. Vízzel telik meg a csésze, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a lefolyó tenné a dolgát.

Ilyenkor persze előkerül a pumpa, mi pedig nagyban agyalunk azon, hogy miért is történt mindez. Hogy ilyen eset ne történhessen meg velük, mindenképp érdemes pár alapvető szabályt megfogadni. Az első, hogy csak az kerüljön a WC-be, aminek kell, semmi mást ne dobjunk bele a csészébe.

Ennek értelmében a tampon, a betét, a nedves törlő és a cigicsikk a kukába kerüljön, ne a WC-be. Persze lehet legyinteni, hogy ezt mindenki tudja, pedig sokan mégsem így tesznek. Amit szintén tilos a WC-be önteni, az az ételmaradék. Bár sokan úgy gondolják, hogy a leves vagy a főzelék híg anyag, és a kukába nem szívesen öntjük, így jó helye lesz a WC-ben, mert annál sűrűbb anyagokat is levisz a víz, de ezek képesek meggyűlni és dugulást okozni. Amire szintén érdemes figyelni, hogy havonta legalább egyszer egy alapos tisztítást végezzünk megelőző célzattal. Erre a szódabikarbóna és az ecet tökéletesen megfelel.

Mit tehetünk, ha már eldugult a WC?

Ha már megvan a baj, és eldugult a WC, az első lépés mindig a pumpa legyen, mert az a legkevésbé drasztikus megoldást, és pár pumpáló mozdulat megoldhatja a bajt, legalábbis ideiglenesen. Ha sikerrel jár a művelet, akkor a már említett szódabikarbónás ecetes megoldást érdemes bevetni, hogy tisztuljanak a csövek. Ha azonban ez a megoldás nem működik, akkor a vegyszeres megoldások is szóba jöhetnek, akárcsak a konyhai lefolyók esetében. Arra figyeljünk, hogy mindenféle vegyszer nyakra-főre ne öntsünk a lefolyóba, mert akár robbanást is okozhatunk.

Ha pedig ez a megoldás sem működik, akkor mindenképp a szerelő fogja csak megoldani a gondunkat. Természetesen ez a legköltségesebb lehetőség, így érdemes előbb magunk megpróbálni megszüntetni a dugulást. Ha elhárul a baj, akkor pedig mindenképp fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és semmi olyat ne dobjunk a WC-be, ami nem oda való.