Hogyan előzzük meg a dugulást a konyhában? - Duguláselhárítás Pécs

Hogyan előzzük meg a dugulást a konyhában?

Számtalanszor előfordul, hogy a mosogatóban nem akar rendesen lefolyni a víz. Ennek legtöbbször a cső vagy a szifon elzsírosodása az oka, aminek következtében annyira lecsökken a keresztmetszete, hogy a víz csak nagy nehezen tud lefolyni.

Számtalanszor előfordul, hogy a mosogatóban nem akar rendesen lefolyni a víz. Ennek legtöbbször a cső vagy a szifon elzsírosodása az oka, aminek következtében annyira lecsökken a keresztmetszete, hogy a víz csak nagy nehezen tud lefolyni.

Ilyenkor vannak, akik csak bosszankodnak, és nem tesznek semmit. Mások házi vagy bolti készítmények után nyúlnak, esetleg csőgörényért szaladnak a barkácsboltba. A legjobb módszer azonban a megelőzés. Vannak bizonyos praktikák, melyeket, ha havonta egyszer megteszünk, nem kell aggódnunk, hogy eldugul a lefolyó.

Persze előfordulhat, hogy nincs dugulás, csak kellemetlen szagok, de ezeket is meg tudjuk előzni házi praktikákkal. Emellett a mosogató tisztán tartása is fontos. Erre is van gyors és olcsó módszer, ami szintén segít, hogy megakadályozzuk a dugulást.

A szódabikarbóna egy nagyon hatékony szer, amivel nem csak a dugulást, de a mosogatóban lerakódott zsírt is könnyedén eltüntethetjük. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy keveset szórunk a mosogató tálcájába, és egy nedves szivaccsal töröljük át. Ezután jöhet az ecet, ezt 1:1 arányban hígítsuk vízzel, majd öblítsük le.

Ha már tiszta a mosogató, tartsuk karban a csöveket is

A megelőzést végezhetjük boltban kapható csodaszerekkel, de a legolcsóbb megoldás mindössze pár csepp mosogatószerre lesz szükségünk. Először pár cseppet kell csak belőle a lefolyóba csepegtetni. Ezután dugjuk be a dugót, és engedjük fel olyan forró vízzel, hogy képesek legyünk még belenyúlni a dugó kihúzásához.

Ha kéttálcás mosogatónk van, mindkettőbe tegyünk dugót. Ha megtelik a mosogató, gyorsan húzzuk ki a dugót, ha kettő van, akkor egyszerre, vagy gyors egymásutánban. Ha nincs dugónk, akkor egy vödör forró vízzel töltsük fel a mosogatót.

Ezt a műveletet érdemes havonta egyszer elvégezni, és biztosak lehetünk benne, hogy a dugulás nem fog gondot okozni. A fürdőben is elvégezhetjük ezt a műveletet, bár ott a dugulást nem a lerakódott zsír, inkább lefolyóban összegyűlő haj és szappanmaradék okozza.

Itt érdemes szűrőt használni, hogy a hajat fel tudjuk fogni, és ne kerüljön a lefolyóba. Ez egy filléres tétel, mégis több tízezer forintot meg tudunk vele spórolni, hiszen a dugulás elhárítás lényegesen többe kerül, mint a megelőzés, mindegy hogy konyhai vagy fürdőszobai lefolyóról van szó.