Ettől dugulhat el a csatorna Bólyban! - Duguláselhárítás Pécs

Ettől dugulhat el a csatorna Bólyban!

Egy csatorna nagyon sok mindentől eldugulhat, de többnyire ugyanazok a tényezők okozzák a gondot, mindegy, hogy Pécs, Szigetvár, Szentlőrinc, Bóly, Komló, Mohács, Pécsvárad, Harkány, Siklós, Sásd vagy valamelyik másik település a helyszín.

Egy csatorna nagyon sok mindentől eldugulhat, de többnyire ugyanazok a tényezők okozzák a gondot, mindegy, hogy Pécs, Szigetvár, Szentlőrinc, Bóly, Komló, Mohács, Pécsvárad, Harkány, Siklós, Sásd vagy valamelyik másik település a helyszín.

Általában a túl sok mosogatószer és a túl kevés meleg víz használata, a nem a lefolyóba való dolgok bekerülése áll a háttérben, valamint a csatorna szerkezeti hibái, mint a rossz lejtés, a túl széles vagy túl keskeny csövek, illetve a túl hosszú egyenes szakaszok a leggyakoribb problémaforrások. A technológia fejlődésével előtérbe kerültek a víztakarékos háztartási gépek, melyek azonban nem válnak hasznára a csatornának, ezek is hozzájárulnak a dugulások kialakulásához.

Dugulás a wc-ben

A wc lefolyójában dugulás akkor keletkezhet, ha belekerült valamilyen olyan tárgy, ami elzárja a víz útját, illetve, ha a wc-csésze garatrésze vagy a csövek már régiek és a vízkőlearkódások miatt nem tud elfolyni bennük a víz. A víztakarékos tartályok szintén okozói lehetnek a dugulásnak, hiszen nem biztosítanak annyi vizet amennyivel biztonságosan leöblíthető a wc. Amire a wc mindennapos használata során érdemes odafigyelni a dugulások elkerülése érdekében, az az, hogy wc papír guriga, egészségügyi betét vagy tampon, pelenka, nedves papírtörlő ne kerüljön a wc-be.

Dugulás a mosogatóban

A mosogatóknál többnyire a rengeteg mosogatószer és a sok zsír vezet a duguláshoz. Ha sok mosogatószerrel mosogatunk és a zsírt is rendszeresen a mosogató lefolyójába öntjük, emellett pedig próbálunk spórolni a meleg vízzel, szinte biztos, hogy állandó dugulással kell szembenéznünk. A vegyszereket és a zsíros szennyeződéseket ugyanis csak meleg, illetve forró víz bőséges használatával tudjuk megfelelően kiöblíteni a csövekből. Amennyiben a víz hidegebb vagy mennyisége kevés, a zsiradékok és a mosogatószer maradványai megragadnak a csövek falán, magukba gyűjtik a szennyeződéseket, megkeményednek és nem kell sok idő ahhoz, hogy megakadályozzák a víz átjutását.

Dugulás a kádban, zuhanyzóban, mosdóban

A fürdőszobában is bőven vannak olyan tényezők, melyek dugulást válthatnak ki. A rengeteg tusfürdő, szappan, sampon, a haj- és szőrszálak mind a lefolyóban végzik, ráadásul, ha a mosógép csöve is a kádba van kötve, tovább nő a dugulás esélye a ruhákból származó szöszök miatt.

Dugulás szerkezeti problémák miatt

A vízvezeték szerelőkön is múlik, hogy a lakásban mennyiszer kell megküzdenünk a dugulással. Ha a rendszer alapvetően nem jól lett kiépítve, pl. ha alulméretezett átmérőjű csöveket használtak hozzá vagy nem jó a csövek lejtése, bármilyen duguláselhárítási módszert alkalmazhatunk, csak átmenetileg oldhatjuk meg a helyzetet. Ilyenkor az egyetlen lehetséges megoldás hosszútávra, ha kicseréljük a csöveket.

Dugulás megelőzése

A dugulás minden esetben megelőzhető, és ennek a legelső lépése a csatorna szakszerűen történő kiépítése. Ezután már gyakorlatilag csak a tulajdonosokon múlik, hogy hogyan használják a lefolyókat, mennyire figyelnek oda a karbantartásukra és a rendszeres tisztításukra.