Eldugult mosogató – okok és megoldás - Duguláselhárítás Pécs

Eldugult mosogató – okok és megoldás

A konyhai mosogató dugulása az egyik leggyakoribb vízvezeték-szerelési hiba.

A konyhai mosogató dugulása az egyik leggyakoribb vízvezeték-szerelési hiba.

A konyhai mosogató dugulásának fő tünete: nem folyik le rendesen a víz. Valami a lefolyócsőben azt okozza, hogy a mosogató nem folyik le megfelelően. Sok esetben nem arról van szó, hogy egyáltalán nem folyik le, hanem arról, hogy nagyon lassan folyik le. Az is előfordulhat, hogy a víz nem megfelelő lefolyásával egyidejűleg zajok hallatszanak a csövekből.

Miért dugul el a mosogató?

A mosogatók vízelvezetési problémáinak leggyakoribb oka a mosogató alatti szifonban felhalmozódott szennyeződés és lerakódás. A szennyeződés ezután a mosogatószelepen keresztül a szifonba ömlik. Itt a szennyeződések leülepedhetnek és dugulást okozhatnak. E dugulások tekintetében fontos megjegyezni, hogy egyes mosogató-modellek hajlamosabbak a dugulásra, mint mások:

  • Általában az U-alakú modellek a legajánlottabbak. U alakúak, és a keresztmetszetük a szifonban végig azonos, így nem hajlamosak a dugulásra. Vagy sokkal később jelenik meg, mint más modelleknél.
  • Ezek a szifonok nagyobb valószínűséggel dugulnak el, mivel a keresztmetszetük szűkebb a szifon belsejében. Van azonban néhány előnyük, például az U-szifonhoz képest kisebb a méretük.

Hogyan javítsuk meg a piszkos és/vagy eltömődött szifont?

Ha a dugulási probléma a szennyezett szifon miatt van, a megoldás nagyon egyszerű: tisztítsuk meg. Ennek több módja is van:

  • Az U-szifonok esetében általában szét kell szerelni a szifont, meg kell tisztítani és újra össze kell szerelni. Egyes esetekben azonban van egy kis szelep, amely a szifon tisztítására használható.
  • A palack alakúak esetében ez valamivel egyszerűbb, mivel ezek alulról, egy menetes szeleppel nyithatók.

Az előző 2 eset bármelyikében szükség van egy lavór elhelyezésére a mosogató alatt, hogy összegyűjtse az elkerülhetetlenül lezúduló vizet. Nagyon kevés víz fog esni: csak az, ami magában a szifonban marad.

Ha azonban nem szűnik meg a probléma, akkor érdemes szakembert hívni.