Eldugult lefolyóm: mit tegyek? - Duguláselhárítás Pécs

Eldugult lefolyóm: mit tegyek?

Akinek van saját lakása vagy családi háza (természetesen albérlet is), az sajnos előbb vagy utóbb bele fog futni valamilyen problémába a lefolyóval kapcsolatosan. Ilyenkor többnyire szükség lesz néhány intézkedésre.

Akinek van saját lakása vagy családi háza (természetesen albérlet is), az sajnos előbb vagy utóbb bele fog futni valamilyen problémába a lefolyóval kapcsolatosan. Ilyenkor többnyire szükség lesz néhány intézkedésre.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ténylegesen az egyik leggyakrabban bekövetkező probléma a lefolyó eldugulása szokott lenni. Ez nem olyan meglepő, hiszen a lefolyó az egyik leggyakrabban használat része a vízvezetékeinknek. Aki már belefutott, az tudja, hogy nagyon kellemetlen tud lenni, ha egy lakásban eldugul a lefolyó. Ilyenkor többnyire nagyon mérgesek leszünk, és tanácstalanul állunk előtte, holott ez nyilván nem vezet semmire.

Gondolkozzunk egy kicsit logikusan: ha valami bement abba a csőbe, akkor valószínűleg ki is fog jönni, ha egy kicsit segítünk rajta. Minél több mindent megteszünk ennek érdekében, annál jobb lesz a helyzetünk. Megpróbálhatunk több módszerrel is segíteni, hogy a lerakódás eltűnjön a csövekből. Valamelyik ezek közül bizonyára el is fogja tűntetni.

Az egyik első módszer, amit megtehetünk, ha lemegyünk a patikába, bóraxot veszünk és beleöntjük a lefolyóba, egy kis forró víz kíséretében. Ez talán azért jobb megoldás, mint az üzletekben kapható tisztítók, mert sokkal kevésbé mérgezők, és nem is olyan drágák. A vegyszerek pedig sajnos gyakran nem fejtik ki azt a hatást, amelyeket a reklámokban láthatunk. Amikor ezzel végeztünk és a szagok is zavarnak minket, akkor a következőt tehetjük még: ecettel és szódabikarbónával fejezhetjük be a tisztítást. Ez megszünteti a kellemetlen szagokat, és még a lerakódásokat is felmarja. Hogyha az ecetben nem csak a szódabikarbónát oldjuk fel, hanem egy kis sót is, akkor már sokkal eredményesebb lesz az elegy, ráadásul gyorsabban is hat. Fontos, hogy a forró víz után hideget is használjunk.

Ha mindezek nem válnak be nekünk, akkor sajnos drasztikusabb megoldásokhoz kell folyamodnunk, és a keményebb bolti vegyszerekkel próbálkozni. Ha viszont ez sem válik be, akkor szakértői segítséget kell hívnunk.

Egy igazán tapasztalt duguláselhárító szakember könnyedén elbánik akár a makacs dugulásokkal is, hiszen ez a munkája és megvannak a szükséges szerszámai is. Semmiképp nem tanácsos halasztgatni a probléma megoldását, hiszen magától nem fog megoldódni, sőt, még rosszabb lesz. Hogyha azonban előre gondolkozunk, akkor könnyedén meg is előzhetjük a kialakulását.

A hétköznapok során csak arról kell gondoskodnunk, hogy a lefolyóknál mindig legyen szűrő, ami megakadályozza az ételmaradékok és a hajszálak bekerülését a csövekbe. Azonban, ezeken kívül, még a mosogatószer, a samponok, és a tusfürdők is lerakódhatnak, úgyhogy igyekezzünk ezekből is minél kevesebbet használni. A különböző zsírokat megint csak nem szabad lehúzni a lefolyón.