Dugulás elhárítás lépésről lépésre - Duguláselhárítás Pécs

Dugulás elhárítás lépésről lépésre

A lefolyók oldalán gyakori a vízkőképződés, ami előbb utóbb annyira elvékonyítja a cső átmérőjét, hogy már semmi nem megy le rajta. Ilyenkor sokan nyúlnak a pumpa után, de nem árt, ha ismerünk pár fortélyt ezen túl is.

A lefolyók oldalán gyakori a vízkőképződés, ami előbb utóbb annyira elvékonyítja a cső átmérőjét, hogy már semmi nem megy le rajta. Ilyenkor sokan nyúlnak a pumpa után, de nem árt, ha ismerünk pár fortélyt ezen túl is.

Persze a komolyabb dugulások elhárításához szakember kell, de egy bizonyos pontig a házi praktikák bevetése is segíthet. Előbb próbálkozzunk ezekkel, és csak aztán kiáltsunk szerelő után. Azt talán mondani se kell, hogy ezeket a módszereket is a kellő körültekintéssel végezzük, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot.

De mik is ezek a módszerek? Ha a mosogatóba vagy a mosdóban nem vagy csak lassan folyik le a víz, és a pumpálás is hasztalan, jöhetnek a házi szerek. Először is merjük ki a vizet a mosdókagylóból, mert ha így öntünk bele bármit, akkor maximum csak úszkálni fog a víz tetején, és semmi hatása nem lesz. Ha ez megvan, akkor a lefolyó szájához öntsünk egy adag kávézaccot, majd öblítsük le úgy egy liternyi vízzel. Ezután hagyni kell egy órán át hatni, végül kétliternyi forró vízzel újra leöblíteni. Ha nem olyan nagy a dugulás, a kávézacc segíteni fog feloldani a lerakódott szennyeződéseket.

Szifontisztításról se feledkezzünk meg

Ha a kávézacc és egyéb házi csodaszerek nem vállnak be, megpróbálkozhatunk a kagyló alatti szifon kitisztításával. Gyakori, hogy a szifonban gyűlik össze az ételmaradék vagy a zsír, fürdőszoba estén pedig a szappanmaradék és a haj. A szétszedése nem nagy ördöngösség, bátran lehet vele próbálkozni. Mielőtt munkához látunk, mindenképp kell egy vödör a szifon alá, ha nem akarjuk elárasztani a fürdőt vagy a konyhát egy jó nagy adag vízzel és a benne lévő trutyival. A szifon alját egyszerűen le lehet csavarni, érdemes lassan csinálni, mert sok víz tud kizúdulni belőle.

A csőbe csak gumikesztyűvel nyúljunk be, és így tisztítsuk ki. A szifon alját, miután átmostuk ugyanúgy tegyük vissza, mint ahogy leszedtük. Ha még mindig fennáll a dugulás, tehetünk egy próbát a csőgörénnyel is. Ez egy spirális eszköz, amivel jó mélyen be tudunk hatolni a csőbe, és le-fel mozgatva meg tudjuk szüntetni a szennyeződést. Ezt a műveletet mindig másodmagunkkal végezzük, és nagyon óvatosan, mert ha bent szakad a csőgörény semmi sem ment meg minket a szerelőtől. Természetesen, ha a házi praktikák csütörtököt mondtak, mindenképp hívni kell szakembert.