Amit sose öntsünk a konyhai lefolyóba - Duguláselhárítás Pécs

Amit sose öntsünk a konyhai lefolyóba

A konyhai dugulás meglehetősen gyakori. Ennek oka legtöbbször az, hogy nagyon zsíros edényeket mosunk el, nem megfelelően a zsír pedig felgyűlik a lefolyóban.

A konyhai dugulás meglehetősen gyakori. Ennek oka legtöbbször az, hogy nagyon zsíros edényeket mosunk el, nem megfelelően a zsír pedig felgyűlik a lefolyóban.

De sokszor csak olyan ételt, szemetet öntünk bele, amit nem szabadna, és ezzel tesszük a legnagyobb kárt. Mielőtt azonban rátérnénk, hogy melyek azok a dolgok, amik a legkárosabbak a konyhai lefolyónkra nézve, tudnunk kell, hogy ezeket a WC-be sem szabad beleöntenünk, mert ott is dugulást fog okozni. A szemetest célozzuk inkább.

Fáradt olaj: szinte mindenki szereti a fánkot vagy a rántott húst, ám a főzés végén mindig marad olaj a serpenyőbe. Vannak akik már okosan egy külön üvegbe gyűjtik, de akadnak olyanok is, akik egyből a lefolyóba küldik, mondván, nagy baj nem lehet belőle, pedig lehet. Különösen nagy baj, ha olvadt zsírral tesszük ugyanezt, ugyanis a sütésből származó ételmaradék és az olaj is eltömíti a lefolyót.

Kávézacc: a kávézaccot sokféleképpen lehet felhasználni, de dugulás elleni csodaszernek például pont nem jó, sőt, inkább kárt okoz, mint hasznot. Ha tehetjük, inkább gyűjtsük össze, és használjuk fel a kiskertben a hangyák ellen, esetleg a paradicsom töve alá tápanyagnak, de semmiképp se kerüljön a lefolyóba, mert el fog tőle dugulni.

Zöldségek héja: most nem feltétlen a krumpli héjra kell gondolni, hanem mondjuk a répa vagy a zeller héjára, amit sokszor csak ledörzsölünk vagy a kés élével megkaparunk. Ezek se kerüljenek soha a lefolyóba.

Maradék nokedli: de mondhatnánk bármilyen más tészta vagy rizsmaradékot is. Azt hinnénk, hogy az apró szemű ételmaradékot elviszi a víz, de sajnos ezek is hajlamosak meggyűlni a csövekbe, és végül annyira eltömni a lefolyót, hogy nem megy le a víz. Ráadásul az ilyen dugulás ellen sokszor a vegyszer megoldás sem használ, csak az, aha szerelő szétszedi a csövet és kitisztítja.

Cigi csikk: mivel átfér a lefolyó lyukakon így vannak, akik a lefolyóba teszik a csikkeket, ezt nem szabad, mert meg fog akadni a csövekben. A maradék dohányra is ugyanez vonatkozik.