Amit soha, semmilyen körülmények között ne öntsünk együtt a lefolyóba - Duguláselhárítás Pécs

Amit soha, semmilyen körülmények között ne öntsünk együtt a lefolyóba

Ha dugulást tapasztalunk valamelyik lefolyóba, az nagyon kellemetlen tud lenni, akár a konyháról, akár a fürdőről, esetleg a WC-ről van szó. Az első reakció szinte mindenkinél a pumpa, de a házi és bolti készítmények bevetése is rendkívül gyakori.

Ha dugulást tapasztalunk valamelyik lefolyóba, az nagyon kellemetlen tud lenni, akár a konyháról, akár a fürdőről, esetleg a WC-ről van szó. Az első reakció szinte mindenkinél a pumpa, de a házi és bolti készítmények bevetése is rendkívül gyakori.

A csőgörénnyel kevesen mernek próbálkozni, mivel az általában kétemberes feladat, és sokan félnek, hogy beletörik, és nagyobb bajt okoznak, mint ami már eleve van. A vegyszerek használata sokkal biztonságosabbnak tűnik, és általában az is, de azért ennek is vannak veszélyei.

Amíg csak egyetlen csodaszerrel próbálkozunk, nincs probléma, ám sokan türelmetlenek, esetleg az egyik készítmény teljesen hatástalannak bizonyul, így elővesznek egy másik készítményt, és már öntik is utána az elsőnek, hátha így már működni fog a módszer. Mi baj lehet belőle, legalább a két szer együttesen hat, nem? Hát nem.

Ha két különböző komponensű anyag keveredik egymással, az akár veszélyes is lehet. Persze itt most nem arra gondolunk, hogy felrobbanna a lefolyó (bá ez sem teljesen elképzelhetetlen), hanem arra, hogy maró anyag keletkezhet, esetleg mérgező gázok is kialakulhatnak.

Milyen szereket nem szabad együtt használni lefolyótisztításkor, és miért?

Bár a robbanás ritka, de bizonyos anyagok keveredése ezt is okozhat. Persze nem a házat fogja szétvinni a robbanás, „csak” a csöveket, de ez sem lesz túl kellemes. Akár az egész lefolyó rendszert tönkre tehetjük.

Alapvető szabály, hogy két különböző lefolyótisztítót nem szabad a lefolyóba önteni, de egyéb vegyi hatású készítményt sem. Legyen szó hibáról vagy bármilyen savról, ne öntsük a lefolyóba, ha már valamilyen vegyszert beleöntöttünk. A legjobb megoldás, ha először a házi készítményekkel próbálkozunk, ecettel vagy szódabikarbónával.

Ha viszont ezeket használjuk, hipót például tilos utána önteni, mert maró gáz szabadul fel, ami nagyon veszélyes lehet. Alkohollal keverni a hipót szintén tilos, vagyis, ha a borosüveg maradéka került a lefolyóba, a hipós tisztítást felejtsük el. Ha tehetjük, akkor egyféle készítménnyel kísérletezzünk, és ha nem válik be, hívjunk szerelőt, aki a lehető legveszélytelenebb módon oldja majd meg a problémánkat.