A vécé csésze eldugulásának lehetséges okai - Duguláselhárítás Pécs

A vécé csésze eldugulásának lehetséges okai

A vécé az egyik leggyakrabban használt fürdőszobai eszköz a házban. Ezért egy eldugult vécé nagyon frusztrált családot eredményezhet, nem is beszélve a kellemetlen takarításról, amely vele jár. Annak megértésével azonban, hogy miért is dugult el a vécénk, megelőzhető egy jövőbeli eltömődés.

A vécé az egyik leggyakrabban használt fürdőszobai eszköz a házban. Ezért egy eldugult vécé nagyon frusztrált családot eredményezhet, nem is beszélve a kellemetlen takarításról, amely vele jár. Annak megértésével azonban, hogy miért is dugult el a vécénk, megelőzhető egy jövőbeli eltömődés.

Első generációs alacsony áramlású vécével rendelkezünk

Számos régi vécének van meg az a hibája, hogy nem rendelkezi a kellő nyomással ahhoz, hogy megfelelően kitisztítsa a lefolyóját, amelynek következtében állandó dugulásokban lesz részünk. Amennyiben a mi példányunkat is az 1990-es években gyártottak, akkor nagy valószínűséggel ilyen vécével rendelkezünk. Nem feltétlenül szükséges azonban lecserélni azt, amennyiben minimálisra csökkentjük a belekerült vécépapírt és egyéb dugulást okozható anyagokat.

Nem lehúzható tárgyat húztunk le

A vécék úgy lettek tervezve, hogy kizárólag meghatározott anyagok legyenek lehúzhatók bennük. Az olyan tárgyak lehúzásával, mint a nedves törlőkendő, vatta vagy selyem, akadályozhatjuk a víz folyását, és így dugulás jöhet létre. Ennek elkerülése érdekében, érdemes megbeszélni a családtagoknak egymás között, hogy mit lehet, és mit nem lehet lehúzni a vécében. A kisebb gyermekes családok esetében jó ötlet egy lista kifüggesztése a vécé közelében azon tárgyak listájával, amelyek beledobhatók a WC-be.

Eldugult a szifon

A szifon egy hajlással rendelkező cső a vécé alatt, amely nem engedi visszajönni a házba a gázokat és kellemetlen szagokat. A vécépapír, a papírtörlő kendők és az egyén nem lehúzható elemek eldugíthatják a szifonunkat. Azonban a búvárdugattyúval történő néhány percnyi munkával ez a dugulás feloldható.

A vízvezeték-szellőztető el van záródva

A modern vécék tetőventilátorokat alkalmaznak, hogy friss levegőt juttassanak a lefolyórendszerünkbe, és növeljük az öblítőnyomást. Idővel ezek a ventilátorok elzáródhatnak a levelektől, fadaraboktól és fészkektől. Az elzáródott ventilátor miatt pedig csökkenhet a vécében lévő nyomás, amely miatt dugulás jöhet létre. A legjobb, ha szakembert hívunk, hogy kitisztítsa a ventilátorunkat. Az elzáródás helye ugyanis nehezen behatárolható, és speciális eszközök szükségesek az eltávolításához.

Gond van a csatornahálózattal

A rendszeres vécédugulások általában annak a jelei, hogy valamilyen probléma van a csatornahálózattal. A dugulásokat normál esetben a széklet, a vécépapír és a nem lehúzható elemek felhalmozódása okozza. Azonban a fagyökerek is okozhatnak gondot a csatornahálózatnak. Beleengedhetnek üledéket és egyéb záródást okozó törmeléket is. Minderre azonban fontos odafigyelni, hiszen a csatornahálózati problémák nagyobb gondokat is okozhatnak a házon kívül és belül is, akár a családunk egészségét is veszélyeztetheti. Így ebben az esetben mindenképpen szakembert kell hívni, akkor gyorsan úrrá lesz a problémán.