Ne legyen kellemetlen meglepetés a dugulás az ünnepek alatt sem!


Közzétéve: 2019.12.18.

Ha egy eldugult lefolyóval találjuk magunkat szemben, az mindig rengeteg kellemetlen szituációt tud okozni számunkra. Mikor máskor jönne rosszabbkor egy makacs dugulás, mint az ünnepek közepén, mikor tele van a lakás vendégekkel? Szerencsére, ha odafigyelünk, akkor könnyedén meg tudjuk előzni a bajt.

Az ünnepek alatt nem kívánt meglepetésként megérkezhet hozzánk a dugulás, amely hamar tönkre teheti a tökéletes karácsonyi hangulatot. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk, csak arra kell odafigyelnünk, hogy mik kerülnek bele a lefolyóba.

Előzzük meg a nagyobb bajt!

A legtöbb dugulás nem egyik napról a másikra alakult ki. Ez inkább egy akut probléma, amelynek vannak előjelei, csak az ember nem szeret róla tudomást venni.

Duguláselhárítással foglalkozó szakemberek szerint nagyon sok oka lehet annak, ha a lefolyó keresztmetszete beszűkül, majd ez a dugulás akkorára „nő” hogy teljesen eltorlaszolja a lefolyóvezetékbe az utat.

Kisebb dugulás esetében nem kell nagyon megijednünk, hiszen akár saját magunk is el tudjuk hárítani a bajt, ám makacsabb dugulásnál már jobbára csak duguláselhárítással foglalkozó szakember tud segíteni rajtunk. Ezért jobb, ha odafigyelünk mindenre, ami bele kerülhet a lefolyóba, hiszen ezzel tudjuk csak igazán megelőzni a bajt!

A mosogatónál mindenképpen ügyeljünk arra, hogy ételmaradékok lehetőleg ne kerüljenek a lefolyóba, illetve fontos azt is észben tartani, hogy a túl sok mosogatószer is csúnya dugulást képes okozni. A legjobb, ha az ételmaradékok ellen szűrőt használunk, amit minden alkalommal ki tudunk üríteni a szemetesbe, így semmi olyan dolog nem fog a lefolyóba jutni, amely gondot okozna.

A fürdőszobában található padlóösszefolyót érdemes 2-3 havonta kitisztítani, így jó, ha ezt is a karácsonyi nagytakarításkor megejtjük, hogy biztosan ne érjen minket kellemetlen meglepetés a közeljövőben. A WC-nél ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön bele nedves törlőkendő, betét, vagy tampon, illatosító, de ezek mellett az ételmaradékokat is tilos a WC-be önteni!

A fürdőszobai mosdó, illetve a kádnál található lefolyó általában a hajszálak miatt szokott eldugulni, így itt is célszerű szűrőt használni főleg hajmosáskor. Ne használjunk túl sok szappant kézmosáskor és fürdéskor, illetve kerüljük a túlzott mennyiségű sűrű hajbalzsamok, pakolások használatát, hiszen ezeknek a nagy része csúnyán megtud tapadni a lefolyó csöveiben, és hamar dugulást tud okozni.