5 ok, amiért érdemes gyorsan megszüntetni a dugulást


Közzétéve: 2018.01.31.

Senki sem szeretne eldugult lefolyókkal vagy bármilyen más állóvízzel az otthonában élni. A víz nagyon gyorsan büdössé válhat, míg a lefolyó használhatatlan, és ki tudja, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhat maga az állóvíz is. Sajnos azonban nem mindig könnyű megoldani az eldugult lefolyó jelentette problémát. Olykor a dugulást okozó blokk igencsak jelentős, de az is előfordulhat, hogy magában a csatornarendszerben keletkezett sérülés. Valódi javítás nélkül mi és a családunk is lehet, hogy a beltéri állóvíz, illetve a penész jelentette és egyéb egészségügyi problémáknak tesszük ki magunkat.

Az eldugult lefolyóhoz kapcsolódó problémák

Az eltömődött csatornák és a szennyvízcsatorna-vonalak valós problémákat okozhatnak. Itt vannak tehát az okok arra, hogy miért érdemes minél hamarabb helyrehozni a problémákat:

1. Az otthoni készülékeink nem arra készültek, hogy hosszabb ideig megtartsák a vizet. A víz, amely egy ideig csak a mosdóban, a kádban vagy éppen a pincében áll meg, egy idő után behatol az otthonunk többi részébe is. Idővel a víz kárt tesz a padlólapokban, a falakban, a szekrényekben és sok másban is. Foltokat és hajlásokat okoz ott is, ahol minden rögzítve volt.

2. A pangó víz egészségtelen. Az álló, pangó víz penészhez vezethet az otthonunkban. Ugyanakkor vonzó lehet a szúnyogok és már rovarok számára is. A szúnyogokkal egyébként is telített évszakban, a legutolsó, amit akarhatunk, hogy legyen valami az otthonunkban, ami különösképpen vonzza is őket vagy bármilyen más bogarat.

3. Az asztmás embereket még jobban veszélyezteti az eldugult lefolyó. Az asztmát különösképpen irritálhatja a nedvesség vagy a penész, amelyeket az eldugult lefolyó egyértelműen létrehoz. Továbbá, a szezonális allergiával és érzékeny bőrrel küzdők is tapasztalhatnak nem kívánt szimptómákat a dugulás következtében. Tehát, ha vannak olyan családtagjaink, akiknek allergiájuk, ekcémájuk vagy éppen asztmájuk van, még fontosabb, hogy a dugulást a lehető leghamarabb feloldjuk.

4. Az alulról feltörő víz piszkos. Ez egyértelmű, hiszen a lefolyóba lefolyó víz már alapjáraton is piszkos. Nem is beszélve arról, hogy ha ez a víz csak úgy áll az otthonunkban, akkor nem csak bűzölög, hanem könnyedén terjeszthet baktériumokat is.

5. Elveszítjük a létfontosságú vízvezeték-szerelvényeket. Olyan szerelvényeink vannak, mint a mosdó, mosogató, kád vagy éppen a vécé. Mindez pedig azért van beépítve az otthonunkba, mert szükségünk van rá. Így egy eldugult lefolyó jelentős problémát jelenthet a hétköznapi életvitelünk számára is. Például, ha egy fürdőszobával rendelkezünk, amelyben eldugult a WC, akkor igencsak nagy problémának nézünk elébe.